Hvilken lampe skal jeg vælge - her er fordelene og ulemperne ved 4 slags lamper

Der er mange forskellige elementer, der gør et hjem personligt, funktionelt og unikt, og det er ikke altid, du overvejer dem alle lige fra starten. Når du indretter dit hjem, har du sikkert tankerne rettet mod sofaer, borde og billeder på væggene, men der er dog et helt specielt stykke inventar, du ikke må underprioritere: lamperne.

Et hjem har brug for ordentlig belysning, og du har mange valgmuligheder, når det kommer til lamper. Der findes alt lige fra loftslamper til små bordlamper, og de har hver især sine fordele og ulemper. Hvis du er i tvivl om, hvilke lamper du skal vælge til dit hjem, får du i denne guide et hurtigt overblik over de forskellige egenskaber, der knytter sig til hver type lampe.

Indret dit hjem æstetisk med lamper

Lamperne i dit hjem spiller en stor rolle, da de har flere funktioner; helt basalt set skal de oplyse værelserne, men lamperne er også med til at præge æstetikken og atmosfæren i hjemmet. De fleste danskere investerer i flere forskellige typer lamper, da de på den måde kan indrette hjemmet mere unikt. En loftslampe kan for eksempel være god til at oplyse et helt lokale, mens en gulvlampe kan give et hyggeligt skær ovre i sofaen.

Du bør derfor både tænke praktisk og æstetisk, når du vælger lamper til dit hjem. Du skal overveje, hvordan du udnytter lampernes lyspotentiale, samtidig med at lamperne også skal passe ind i den overordnede stil. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kan indrette dit hjem æstetisk med lamper, kan du drage inspiration fra en anerkendt forhandler som AndLight, der har specialiseret sig i at udnytte lampers fulde potentiale.

Loftslampe

Loftslamper er blandt de mest udbredte typer lamper i Danmark, og du finder dem i langt de fleste hjem. Loftslamper hænger du op under loftet, hvor lyset kan få lov til at sprede sig ud i hele rummet. Loftslamper kan være både store og små, og de deles typisk op i kategorierne ”pendellamper” og ”paneler”.

Fordele ved en loftslampe

En loftslampe kan være en meget praktisk løsning, da den belyser et stort område i lokalet, samtidig med at den ikke fylder meget. Da lampen hænger oppe under loftet, kan du frit udnytte pladsen nedenunder, og du kan endda placere den strategisk over et spisebord eller lignende. Loftslamper fås i mange farver og former, og en flot loftslampe er dermed også en god måde at dekorere hjemmet på.

Ulemper ved en loftslampe

Det kan være et større projekt at hænge en loftslampe op, da du skal bore huller i loftet og trækker ledninger til lampen. Du skal altså være sikker i dit valg, når du sætter en loftslampe op, da det kræver mange ressourcer og tid at pille den ned igen.

Gulvlampe

Gulvlamper placeres – som navnet antyder – på gulvet og er loftslampens direkte modsætning. De fleste gulvlamper matcher en voksen person i højden, og du kan placere en gulvlampe mange steder i hjemmet; i hjørnet, ved siden af sofaen eller tæt på spisebordet. Gulvlamper kan også være mindre i højden, men når de bevæger sig under en halv meters højde, kategoriseres de snarere som ”bordlamper”.

Fordele ved en gulvlampe

En gulvlampe kan give et mere direkte og intens lys end en loftslampe, og den er derfor ideel at placere ved siden af for eksempel en sofa, hvor du kan læse under lampens skær. Gulvlamper er ofte også designet meget æstetisk, så både kroppen og lampeskærmen kan bruges som en aktiv del af indretningen i dit hjem. Ved mange gulvlamper kan du også udskifte lampeskærmen, så du får mere kontrol over, hvordan lampen matcher med den øvrige stilart.

Ulemper ved en gulvlampe

Gulvlamper kræver plads på gulvet, og det kan derfor i nogle tilfælde være svært at finde den perfekte placering i værelset. Hvis gulvlampen har en bred base, vil der være et større stykke, som ikke kan bruges til andet end lampen. Gulvlamper er ofte også forbundet med en ledning, som ligeledes kan være besværlig at placere på gulvet, uden at den er til gene for andre.

Bordlampe

Ligesom gulvlampen er bordlampen placeret på en plan overflade, men forskellen er, at bordlampen ofte er meget mindre i højden. Det gør den ideel at placere på for eksempel et spisebord, natbordet eller på en hylde. Bordlamper får typisk strøm fra en ledning, men du kan også vælge modeller, som kører på batteri. Nogle udendørs bordlamper lades endda op via solceller.

Fordele ved en bordlampe

En bordlampe er lille og praktisk, og du kan derfor nemt placere den på mange overflader i dit hjem. Hvis du har brug for et lille skær til at læse i dine yndlingsbøger inden sengetid, er en bordlampe ideel på natbordet, og hvis du skal skabe en hyggelig stemning ved spisebordet, kan en bordlampe også give et behageligt lys. Bordlampe vejer typisk heller ikke så meget, og du kan derfor flytte rundt på lampen efter behov.

Ulemper ved en bordlamper

Bordlamper kræver – ligesom gulvlampen – plads at stå på, og du kan derfor hurtigt fylde hele dit bord ud, hvis lampen bærer en for stor skærm. På samme tid kræver de fleste bordlamper også strøm via en ledning, og dét skal du have med i overvejelsen, inden du flytter rundt på din bordlampe.

Væglampe

Ligesom loftslampen er væglampen en type belysning, du fastmonterer i dit hjem, og som du ikke bare kan flytte rundt på. Forskellen er dog, at væglampen ofte er mere fleksibel, da de fleste modeller kan hives ud og drejes omkring, og på den måde kan en væglampe være en smart løsning, hvis du vil have belysning, der ikke skal fylde for meget. De fleste væglamper kræver strøm fra en ledning, og du skal derfor placere den taktisk i forhold til, hvor der er en stikkontakt.

Fordele ved en væglampe

En væglampe kræver ikke plads på gulvet ligesom en gulvlampe, men i de fleste tilfælde kan du stadig hive og dreje i den efter behov. En væglampe er derfor ideel at placere ved siden af sofaen eller sengen, så du hurtigt kan få belysning efter behov. En væglampe kan også være meget æstetisk at kigge på, og i mange tilfælde kan du udskifte lampeskærmen.

Ulemper ved en væglampe

Én af de store ulemper ved væglamper er den samme, som du oplever ved loftslamper; du skal bore i væggen og trække ledninger, og det er sværere at skifte mening, når lampen først er kommet op. Ledningen er heller ikke nær så nem at skjule, og du skal derfor tænke taktisk, når du vælger en placering til din væglampe.

Menu
Top